A fülkeforradalom évei - jogalkotás rohamtempóban

2015. 04. 25.

A 2010-es kormányra kerülése után rögtön gyors törvényhozási tempóra kapcsolt a Fidesz, és ezt a szintet négy évig tartotta. Az időszakban végletesen polarizálódott a törvényalkotás: a ciklus során mindösszesen három ellenzéki előterjesztést támogatott a kormány, és az ellenzéki pártok is alig találtak támogatható kormányzati javaslatot. Fegyelmezett kormánypártok és változatosan tiltakozó ellenzék. Ilyen volt a törvényhozás a 2010-2014-es ciklusban.

 

A 2010-2014-es ciklus törvényhozásának elemzése

A 2010-2014-es parlamenti ciklusban összesen 860 törvényt, törvénymódosítást, illetve alkotmányozói aktust fogadott el az Országgyűlés. Ebből 514 előterjesztés meglévő törvények módosítása volt, míg összesen 171 teljesen új törvényt fogadott el a Parlament. Emellett húsz alkotmányozó javaslatot fogadtak el, 155 esetben pedig nemzetközi szerződésről döntöttek a képviselők. Az elfogadott javaslatok 59 százaléka a kormánytól származott, míg igen nagy hányadukat, 39 százalékukat (a nemzetközi szerződéseket nem számolva) egyéni képviselők nyújtották be. 

 

A korábbi ciklusokhoz képest 2010-ben rögtön gyors tempóra kapcsoltak a kormánypárti frakciók, és ezt a szintet később is tartották, sőt, az utolsó teljes évben, 2013-ban fogadták el a legtöbb törvényt (szám szerint 247-et). A négy év során kis mértékben, de folyamatosan nőtt a benyújtott törvény- illetve törvénymódosítási javaslatok száma. Az is igaz ugyanakkor, hogy a ciklus második felére jelentős csökkenés következett be a sürgősen tárgyalt előterjesztések számában. Míg az első két évben 55 illetve 59 előterjesztést tárgyaltak sürgősen, az utolsó két teljes évben ennek majdnem harmadára, 23-ra és 21-re esett vissza a sürgősen tárgyalt javaslatok száma. Aránylag intenzíven éltek viszont a kormánypártok a 2011 végén bevezetett kivételes sürgősségi eljárással. Az Országgyűlés az utolsó két évben a sürgős eljárások körülbelül felét ebben a kiemelt módban - azaz nem csak felgyorsított, hanem jelentősen lerövidített és leegyszerűsített eljárásban - tárgyalta.

 

Sokszor volt teljes a kormánypárti előterjesztések ellenzéki elutasítása. A 2010-2014-es ciklusban mindössze 51 törvényt fogadtak el ellenzéki ellenszavazat nélkül, míg összesen 366 előterjesztést (43%) az összes ellenzéki képviselő 10 százalékánál is kevesebben támogattak. A támogatás hiányát azonban nem csak a “nem” szavazatok jelzik. Az ellenzéki képviselők számos esetben inkább a távolmaradás vagy a tartózkodás eszközeihez folyamodtak. A Jobbik frakcióból a képviselők majdnem 20 százaléka hiányzott átlagosan a szavazásokon. Összességében az MSZP-s képviselők igen magas, átlagosan majdnem 40 százalékos arányban nem vettek részt a szavazáson, az LMP frakció esetében ez az arány pedig átlagosan a képviselők nagyjából harmada. Az ellenzékkel szemben a kormánypártok képviselői sokkal fegyelmezettebben vettek részt a zárószavazásokon: mindkét kormánypárti frakció esetében messze 10 százalék alatt volt a hiányzások aránya.

 

Bár arra is van példa, hogy az adott törvényszöveg alacsony prioritása indokolta a nagyszabású távolmaradást, sok esetben egyértelműen bojkott-jelleget öltött az ellenzék „meg nem jelenése”. Az ellenzéki képviselők jelentős többsége (legalább 80 százalékuk) mindössze 39 esetben szavazott igennel az előterjesztésekre, ebből 33 nemzetközi szerződés elfogadása volt, ami szinte mindig rutinszavazás. A 2010-2014-es ciklusban alig volt tehát olyan törvényjavaslat, amely az ellenzék támogatását megkapta volna, és ezt a szavazásokon való jelenléttel és voksolással is alátámasztották volna.

 

Igaz, arra sem volt esélyük az ellenzéki pártoknak, hogy saját javaslataikhoz a Fidesz támogatását megnyerjék: az egész ciklus alatt mindössze három ellenzéki (egy LMP-s és két jobbikos) előterjesztést fogadott el az Országgyűlés, ami a 860 elfogadott előterjesztéshez viszonyítva egész százalékban nem is mérhető (0,003%-nak felel meg).

 

Indoklással együtt az átlagos törvény szövege – módosítók nélkül – 72 oldal körül volt a 2010-14-es ciklusban, bár a tetemes terjedelmű nemzetközi szerződések nélkül ez a szám 32 oldalra esik vissza. Egy előterjesztésre átlagosan 16 módosítójavaslat jutott 2010 és 2014 között. Az egyéni képviselők által beterjesztett törvény-, illetve törvénymódosítási javaslatok terjedelme is figyelemreméltó: 5 előterjesztés hossza bőven meghaladja a 100 oldalt (ebbe a körbe tartozik például a médiatörvény, valamint a választási eljárásról, illetve az Országgyűlési képviselők választásáról szóló törvény), 12 meghaladja az 50 oldalt, és 81 hosszabb 10 oldalnál.

 

Átlagban alig több mint egy hónap, 33 nap telt el egy törvényjavaslat benyújtásától az elfogadásáig a második Orbán-kormány ciklusában. Ha a legtöbb esetben simán átmenő nemzetközi szerződéseket kivesszük a teljes halmazból, akkor valamennyivel tovább, 36 napig tartott egy folyamat. Valamivel gyorsabban haladtak viszont az egyéni képviselők előterjesztései, amelyek átlagos átfutása 30 nap volt. A sürgős tárgyalásban elfogadott törvényeken pedig valamivel kevesebb mint 30 nap alatt jutott túl az Országgyűlés. A kivételesen sürgős eljárások ezzel szemben szélsőségesen felgyorsították az elfogadás folyamatát: ezek a javaslatok átlagosan négy nap alatt mentek át. Az újonnan bevezetett módszer a normál módon elfogadott törvényekhez képest átlagosan tehát majdnem tízszer gyorsabb elfogadást tett lehetővé.

 

A nemzetközi szerződések kötelező hatályát elismerő és azokat kihirdető nem számítva négy év alatt összesen 127 esetben (ez a nemzetközi szerződések nélkül számolt előterjesztések 18%-a) sürgős tárgyalás keretében fogadták el a törvényeket, valamint további 24 esetben (3,4%) kivételesen sürgős eljárásban. Kifejezetten érdekes, hogy ezekhez az előterjesztésekhez átlagosan majdnem kétszer annyi (31) módosító érkezett, mint a normál eljárásban elfogadott törvényjavaslatokhoz. Ez azt sugallja, hogy ezeken a törvényeken nem csak gyorsított tempóban akart átesni a Fidesz-KDNP, de egyben vitatottabb, kényesebb témák is voltak. 

A 2010-2014-es ciklus teljes elemzése ide kattintva tölthető le.

Vissza

Értesítést kérek