Reformlendület, megtorpanás, válságkezelés

2015. 04. 25.

Az MSZP-SZDSZ kormánykoalíció 2008-as felbomlása megtörte a törvényhozás lendületét, a Bajnai-kormány azonban ismét felpörgette a Parlament munkáját. Az Országgyűlésben a törvényhozás messze nem volt annyira konfliktusokkal terhelt, mint a híradások sugallták: a törvények harmadát ellenszavazat nélkül fogadták el, és minden harmadik egyéni javaslat beterjesztője között volt ellenzéki politikus. A Fidesz pedig nem bojkottálta a zárószavazásokat. Ezek jellemezték a 2006-2010-es parlamenti ciklust.

 

A 2006-2010-es időszak törvényhozási ütemének elemzése

A 2006-2010-es ciklusban összesen 599 előterjesztést fogadott el az Országgyűlés. Ennek durván negyedét nemzetközi szerződés ratifikálása képezte. Az előterjesztések több mint fele fennálló törvényeket módosított, és csak a fennmaradó 20 százalék alkotott új törvényeket. Az előterjesztések majdnem háromnegyedét a kormány nyújtotta be, 21 százaléka származott egyéni képviselőktől (a nemzetközi szerződések nélkül).

A második Gyurcsány-kormány időszakának elején igen magas tempóra kapcsolt az Országgyűlés: 2007-ben fogadták el a legtöbb törvényt a ciklusban, a sürgős eljárással tárgyalt előterjesztések száma (70) pedig majdnem annyi volt, mint a ciklus összes többi időszakában együttvéve (76). Az MSZP-SZDSZ koalíció 2008-as felbomlása és a kisebbségi kormányzás hatása jelentősen megmutatkozott a törvényhozási munkában is, hiszen ebben az évben egyharmaddal kevesebb törvényt fogadott el az Országgyűlés, mint a ciklus két másik teljes évének (2007 és 2009) átlagában. Bajnai Gordon miniszterelnökké választását követően, 2009-ben ismét felpörgött a törvényhozási munka. Ugyanakkor jóval kevesebb sürgős módban tárgyalt törvényt fogadtak el, mint az azt megelőző években.

Egy törvényi előterjesztéshez átlagban 17 módosító javaslatot nyújtottak be ebben a ciklusban. Az átlagosnál többet (21) a sürgős tárgyalási módban elfogadott törvényekhez, és jóval kevesebbet (3) az egyéni indítványokhoz. A törvényszövegekek átlagosan 60 oldalasak voltak. A kormányzati előterjesztések (átlagban 46 oldal) jelentősen hosszabbak voltak, mint az egyéni képviselők által benyújtott, mindössze (átlag) 7 oldalas törvényjavaslatok.

Az Országgyűlés törvényhozási munkája munkája messze nem volt annyira konfliktusokkal terhelt, mint amennyire a politikai híradásokból kitűnhetett. Valamivel több mint az összes törvény harmadát ellenszavazat nélkül fogadta el a Parlament, és az összes előterjesztés 60 százaléka tíznél kevesebb ellenszavazattal ment át. Ugyanakkor az összes elfogadott törvény pont harmadát több mint 100 képviselő utasította el. Különösen nagy konszenzus övezte a nemzetközi szerződéseket: 145-ből 108-at ellenszavazat, sőt, sok esetben tartózkodás nélkül fogadtak el. Figyelemre méltó az is,  hogy a 96 egyénileg benyújtott (és elfogadott) előterjesztésből 33 esetben szerepelt ellenzéki politikus (is) a benyújtók között. Vitathatóbbak voltak a sürgősen tárgyalt törvények. Ezekkel szemben átlagosan 81 szavazat érkezett, míg a többi törvényjavaslatra - mindkét esetben nemzetközi szerződések nélkül számolva - átlagosan 66 képviselő szavazott nemmel. Bár a szimbolikus politizálás terén a 2006-2010-es ciklus többek között a Fidesz napirendi előtti kivonulásairól vált híressé, ez nem nyilvánult meg a szavazások tiltakozásszerű bojkottjában: mindössze négy szavazásról hiányzott a teljes Fidesz-KDNP frakció.

 

Nincsenek hatalmas különbségek a különböző típusú előterjesztések átlagos elfogadási idejei között. Az összes törvény elfogadási idejének átlaga 47 nap volt a 2006-2010-es ciklusban. Ez az adat a nemzetközi szerződések kihagyásával is csak 55 napra nő, a sürgős törvények pedig 44,5 nap alatt mentek át a törvényhozáson. Megállapítható tehát, hogy a sürgősség, mint eljárási intézmény nem volt nagy hatással az elfogadás sebességére.

A 2006 és 2010 közötti ciklusban 35 előterjesztés ment át egy hét alatt, ezek közül 29 esetben 10-nél kevesebb ellenszavazat érkezett. Ezzel szemben azon előterjesztések, amelyeken sokáig dolgozott az Országgyűlés javarészt olyan javaslatok voltak, amelyek sokkal inkább megosztották a kormányt és az ellenzéket: a legtovább tárgyalt 30 törvényjavaslatból 19-re a jelenlévő fideszes képviselők döntő többsége nemet mondott és további három esetben tartózkodott a Fidesz-frakció.

A 2006-2010-es ciklus teljes elemzése ide kattintva tölthető le. 

Vissza

Értesítést kérek