Törvényhozás félidőben

2016. 06. 27.

A 2014-2018-as parlamenti ciklus félidejéhez érve megvonható a harmadik Orbán-kormány első két évének törvényhozási mérlege. 

A négyéves periódus első felében 363 törvényt fogadott el a Parlament, ami az előző ciklus másfél éves teljesítményének felel meg. A normál eljárástól csak kivételes esetben tért el a Parlament, ennek ellenére tovább gyorsult a törvényhozás sebessége: ha nemzetközi szerződéseket nem számítjuk, akkor átlagosan 33 napra volt szükségük a kormánypárti honatyáknak egy törvény elfogadásához - azaz normál eljárás keretében is igen gyorsan képesek voltak keresztülvinni akaratukat. A ciklus első két éve egymáshoz képest eltérő képet mutat: a második év során új lendületet kapott és harmadával nőtt a parlament törvényhozó kapacitása, miközben a törvények mögött álló konszenzus csökkent.

 

2014-2016 között 89 törvényt fogadtak el ellenszavazat nélkül, vagyis minden negyedik előterjesztést. A minimális, legfeljebb 9 „nem” szavazattal átvitt törvények aránya pedig az összes előterjesztés közel felét (46%) tette ki a legutóbbi két évben. Ugyanakkor, egyetlen tisztán ellenzéki kezdeményezésű törvényt sem fogadott el az Országgyűlés, ami továbbra is jól mutatja a kormánypártok hozzáállását az ellenzéki frakciókhoz. 

A teljes elemzés ide kattintva olvasható. 

 

Vissza

Értesítést kérek